Wednesday 9 April 2014

Citrus Chiffon Cake


Citrus Chiffon Cake
Sumber : My Kitchen Snippets

BahanII :
(A)
1 3/4 cwn tepung
1/4 st garam
1 st serbuk penaik

(B)
6 biji kuning telur
1/2 cwn gula
3/4 cwn jus citrus (oren,lemon,grapefruit)
2 st kulit lemon (disagat/dihiris nipis)
1 st kulit oren (disagat/dihiris nipis)
1/4 cwn minyak sayuran

(C)
3/4 cwn gula
6 biji putih telur
1 st cream of tartar

CaraII :
1. Panaskan oven 190'C, Ayak bahan A
2. Gaulkan bahan B hingga sebati,kemudian masukkan bahan A gaukan sehingga adunan sebati, ketepikan
3. Pukul bahan C dalam pengadun (mixer) hingga bertanduk (kaku/diterbalikkan tidak jatuh)
campurkan adunan C kedalam adunan A & B tadi..masukkan sedikit demi sedikit dan gaulkan perlahan-lahan sehingga sebati
4. masukkan adunan kedalam loyang 10' (tidak perlu digris) bakar selama 1 jam
5.setelah masak,terbalikkan kek keatas redai hingga sejuk

No comments:

Post a Comment