Wednesday 2 April 2014

Butter Prawn



Butter Prawn
Resepi:Rahel

Bahan:
300g udang segar,buang ususnya & cuci bersih,toskan
150g mentega/marjerin
3 biji kuning telur,pukul sedikit
2 sudu besar minyak masak
5 biji cili padi,potong2
1/4 sudu kecil garam
1 sudu kecil serbuk cili
1/4 cawan susu cair
1 tangkai daun kari
1 sudu kecil gula pasir






Cara:
1.Panaskan kuali & cairkan mentega bersama minyak masak.
2.Letakkan telur di dalam mangkuk/cawan yang bermuncung supaya
senang nak tuang dan bentuk juraian kuning telur nanti.
3.Tuangkan telur perlahan-lahan ke dalam kuali sambil dikacau berputar
guna copstick atau garpu.Biarkan kekuningan baru angkat & toskan
minyaknya.Ketepikan.
4.Guna minyak bekas telur tadi,goreng udang sehingga masak.Angkat.
5.Taburkan gula,garam & serbuk cili ke dalam udang goreng tadi.
6.Panaskan sedikit mentega/marjerin,tumis daun kari & cili padi hingga
terbit aroma.Kemudian masukkan susu cair,kacau hingga mendidih.
7.Masukkan udang goreng tadi.Gaul rata.Angkat.Taburkan juraian ku-
ning telur tadi ke atas udang.Sedia dihidang.

Pesan:
1.Untuk memasak juraian telur..padamkan api ketika minyak dalam
kuali sudah panas..tunggu 1-2 minit baru tuangkan telur ke dalam
minyak panas.

No comments:

Post a Comment